Instructies en trainingstijden

1. Instructies en trainingen
2. Trainingstijden

Hier vind je een overzicht van de verschillende instructies, trainingen en trainingstijden van dit moment. Niet alle trainingen worden iedere week gegeven, waarbij onder andere het weer een rol speelt. In de agenda en op ons babbelboek vind je altijd de juiste trainingsinformatie.

Instructies en trainingen

Iedereen moet kanoën leren. Levitas helpt je daarbij met verschillende cursussen en trainingen. Ook voor mensen die het kanoën al onder de knie hebben biedt Levitas uitdagende trainingen. Zo kan iedereen op zijn of haar eigen niveau genieten van de kanosport.
Onze trainingen en cursussen worden in principe gegeven voor en door leden, waardoor ze gratis zijn. Bij trainingen waarvoor kosten worden gemaakt, betalen alle deelnemers daar een evenredig deel van. Je kunt hierbij denken aan zwembadtraining, waarbij de huur van het zwembad betaald moet worden, of aan een wildwaterweekend, met onder andere vervoers- en verblijfskosten.

Introductiecursus SK (voor nieuwe leden)
Iedereen die lid wordt bij Levitas krijgt een introductiecursus die we vaak kortweg de 'instructie' noemen, waarin je de standaard kanotechnieken aangeleerd krijgt om op een goede, veilige en blessurevrije manier te kunnen varen. Daarnaast leer je om verantwoord met al het materiaal om te gaan. Verder doe je kennis op over enkele theoretische aspecten van het kanoën. Daarbij moet je denken aan vaarregels, weersomstandigheden, veiligheid op het water, e.d.
Je krijgt instructie in een SK, een Standaard Klasse kano. Dat is een boot die bedoeld is voor het vlakwatervaren. Je zit er behoorlijk stabiel in, waardoor de boot zich bij uitstek leent voor een beginnende kanovaarder. Na 8 instructielessen (de instructie wordt doorgaans 1 keer per week gegeven, meestal 's avonds) doe je een soort examen. Dat noemen we 'afvaren'. Als je daarvoor slaagt - en dat doet vrijwel iedereen in één keer, dus maak je geen zorgen! - krijg je een SK-brevet. Met dat brevet op zak mag je met de meeste verenigingsboten zelfstandig het water op. Je bent dan dus een volwaardig lid van Levitas, en... je kunt kanoën!

De introductiecursus wordt twee keer per jaar gegeven. Vanaf begin september - kort na de EL CID-week, en in mei - kort na de Voorjaarsactie of de Open Sportweek. De instructie wordt gegeven in groepen met maximaal 8 nieuwe leden per groep. Iedere groep wordt geleid door een hoofdinstructeur, die hulp krijgt van een of meerdere hulpinstructeurs. Om bij Levitas hoofdinstructeur te zijn, dien je minimaal twee keer hulpinstructeur te zijn geweest. Iedereen met een SK-brevet op zak kan hulpinstructeur worden.

Eskimoteercursus (voor beginnende en meer ervaren kanovaarders)
Omslaan is vervelend, vooral als je vervolgens met je boot naar de kant moet zwemmen, je boot moet legen en weer in moet stappen. Door te eskimoteren bespaar je tijd en moeite. Eskimoteren (ook wel 'rollen' genoemd) is een techniek waarbij je, als je bent omgegaan, jezelf weer omdraait zonder daarbij uit je boot te gaan. Je rolt dus eigenlijk weer in de juiste positie. Dat kun je doen met behulp van je peddel, of - en dat is wat lastiger - op je handen (en dus zonder je peddel te gebruiken). Niemand kan dat in een keer; alleen door te oefenen kun je het leren. En daarom organiseert Levitas elk jaar een eskimoteercursus in het zwembad. Het water is dan lekker warm en dus maakt het niks uit als je omgaat. Bovendien is het dan voor de instructeurs heel gemakkelijk om je te helpen.

De cursus bestaat uit 6 lessen en wordt gegeven in de winter, wanneer er buiten minder wordt gevaren vanwege de kou. Leren eskimoteren is zeer nuttig voor wildwatervaren, kanopoloën en voor het varen van zeetochten. Voor vlakwatervaren is 'rollen' niet geschikt, omdat dat simpelweg niet mogelijk is in een SK of in een K1.

Dit filmpje laat zien wat eskimoteren is en hoe het moet.

 

Kanopolotraining (voor beginnende en gevorderde kanovaarders)
Zodra je lid bent van Levitas, ben je ook welkom bij de kanopolotrainingen. Die vinden standaard plaats op woensdagavond. Soms zijn er nog extra trainingen op andere dagen. Afspraken worden meestal gemaakt via het polotraining babbelboek. Vaak worden er 's winters speciale zwembadtrainingen georganiseerd, zodat er ondanks de kou en het donker gewoon kan worden doorgetraind.

De polotrainingen zijn vrij te bezoeken. Je kunt gewoon een keertje komen kijken wat je ervan vindt. Het maakt daarbij niet uit of je helemaal geen of al een heleboel ervaring hebt met het poloën; iedereen is welkom. Als je wedstrijden wilt meedoen, wordt er van je verwacht dat je regelmatig mee komt trainen, zodat we ons als team goed kunnen voorbereiden.
Kanopolo is een heel sociale en spectaculaire sport. Je leest er hier meer over.

Wildwaterinstructie (voor beginnende wildwatervaarders)
De eerste keer wildwatervaren is altijd spannend. Er staat opeens een stroming in het water die je boot alle kanten op duwt. Om je hier zo goed mogelijk op voor te bereiden organiseren we vlak voor een wildwaterweekend altijd een aantal wildwaterinstructies op vlak water. Daarbij leer je de technieken die je nodig hebt om op wild water te kunnen varen. We doen dat natuurlijk in wildwaterboten, zodat je al zoveel mogelijk aan het echte gevoel kunt wennen. Om te begrijpen wat de stroming met je boot doet en hoe je daarop moet reageren, doen we alsof er ook bij ons voor de steiger een echte stroming staat. We maken gebruik van de bootjes die langs de kant liggen om keerwaters na te bootsen. Een echte rivier heeft namelijk ook keerwaters; dat zijn een soort inhammen in de kant waarin het water tegen de hoofdstroom ingaat. Het idee van wildwatervaren is dat je van keerwater naar keerwater vaart, en niet dat je zo snel mogelijk met de stroom meepeddelt. Want dan ben je in een minuutje beneden, en kun je weer helemaal opnieuw beginnen!

Vlakwatertraining (voor beginnende en gevorderde kanovaarders)
Voor wie na het afronden van de SK cursus graag nog sneller wil gaan varen, zijn er verschillende vlakwatertrainingen per week. Op de dinsdagavond is de training bedoeld voor iedereen met een SK-brevet die graag eens wil vlakwatervaren, en is er dus geen hoog niveau vereist. Daarentegen zijn de maandag- en donderdagtraining meer bedoeld voor de gevorderde kanovaarders. De meesten van hen hebben hun K1-brevet al gehaald, wat betekent dat ze zelfstandig in de K1, K2 en K4 kano's van de vereniging mogen varen. Dit zijn de snelste (en dus meest instabiele) kano's die we op Levitas hebben liggen.

Tijdens de vlakwatertrainingen wordt de nadruk gelegd op het varen met een correcte techniek, waarbij vooral ook de benen en de romp gebruikt worden. Daarnaast zijn kracht en conditie twee belangrijke aandachtspunten. Vaak wordt de training gegeven door onze meer ervaren leden.
Als het in de winter niet mogelijk is om te varen, bijvoorbeeld doordat er ijs op het water ligt, worden er meestal landtrainingen georganiseerd. Daarbij worden eveneens kracht, conditie en techniek getraind.

 

 

 

 

 

 

 

 

Sommige vlakwatertrainingen zijn bedoeld om toe te werken naar een bepaalde wedstrijd. Zo zijn er elk jaar verschillende avondmarathons, georganiseerd door verschillende kanoverenigingen in Nederland. Meestal is daarbij ook Levitas vertegenwoordigd door een aantal van onze vlakwater wedstrijdvaarders. Meedoen aan een wedstrijd kan bijna altijd, ongeacht je ervaring of vaarniveau. Toch is het verstandig om je op wedstrijden voor te bereiden, want het zal je niet meevallen om een afstand van 20 kilometer zonder enige voorbereiding te varen!

Slalomtraining (voor de wat meer gevorderde kanovaarders)
Het slalommen is een wildwater-discipline, waarbij een bepaald parcours wordt afgelegd met op en af poortjes. Het doel van het slalommen is om het uitgezette parcours zo snel mogelijk af te leggen. Degene met de snelste tijd wint en de minste fouten.

In Nederland wordt slalom meestal op licht stromend water beoefend. De techniek is echter ook prima te beoefenen op vlakwater zoals voor de steiger bij Levitas wordt gedaan. De trainingen bij Levitas zijn vooral gericht op het technisch varen. Door je techniek te verbeteren, verbeter je ook je snelheid. Vlak voor wedstrijden zijn de trainingen met name toegespitst op de belangrijkste peddel- en vaartechnieken. Daarbij zullen onder meer de dufec en het ondersnijden standaard aan bod komen. We trainen elke week op donderdagavond.

Hardlooptraining (voor beginnende en gevorderde lopers)
's Winters is het door de kou niet altijd aantrekkelijk om het water op te gaan. Daarom wordt er in de wintermaanden zo nu en dan een hardlooptraining gegeven. Hardlopen is met name goed voor conditie, stabiliteit en mentale kracht. Het is dus een geschikte toevoeging aan de kanotrainingen. We lopen in een kleine groep met lopers van verschillende niveau's. De training wordt zodanig gegeven dat die voor iedereen haalbaar en interessant is. Het is heel motiverend om samen met anderen te sporten en het helpt je om grenzen te verleggen.

Trainingstijden

Maandag
17.30-19.00 Kanopolo-funtraining
Om de drie weken varen we op maandag de Hare and Hounds.

Dinsdag
19.00-21.00 Vlakwatertraining

Woensdag
18.00-20.00 Kanopolotraining

Donderdag
17.00-19.00 Freestyletraining