Devizes to Westminster: 18-21 april 2014

Devizes to Westminster

18-21 april 2014

Eén tunnel, 77 overdragingen en 125 mijl (ruim 200 km) maken de ‘Devizes to Westminster’ (DW) een van de meest uitdagende kanowedstrijden ter wereld. Terwijl het avondmarathonseizoen in Nederland nog moet beginnen maakt een aantal Levitassers zijn laatste trainingsuren in de K2, K1 en hardloopschoen ter voorbreiding deze fenomenale wedstrijd. De race start in Devizes en heeft zijn spectaculaire finish bij de Big Ben in Londen. Gewapend met boot, peddel, spatzeil en een support crew zullen dit jaar vanuit Levitas Jouke, Koen en Lennart zich voor een tweede keer mengen in de strijd.

De DW is een jaarlijks terugkerend evenement dat altijd plaats vindt in het Paasweekend. De race begint in Devizes op het Kennet and Avon Canal en na een ‘ongehinderde’ eerste 18 mijl komen de peddelaars hun eerste sluis en dus de eerste van de in totaal 77 overdragingen tegen. Het zijn deze overdragingen die de race zo pittig maken. Deelnemers klimen uit de boot op een hoge kant (denk aan de loswal aan de Zijl), rennen met boot op de schouder om de sluis heen om dan aan de andere kant de race weer zo snel mogelijk te hervatten. Een goed op elkaar ingespeeld team kan tijdens deze overdragingen al het verschil maken in de uitkomst van de race. Tijdens een aantal overdragingen staat een support crew klaar om zijn vaarders te voorzien van vers water en voedsel.

Na 52 mijl op het kanaal begint een stuk van 55 mijl op de Theems, waar de overdragingen zich gewoon voort zullen zetten. Op 17 mijl voor de finish, bij de laatste overdraging (Teddington) nemen peddelaars afscheid van hun support crews. Door de peddelaars moet voor de race al een essentiele tijdsinschatting gemaakt worden om na de overdraging het tij mee te hebben. Wat resluteed in een soort Hare and Hounds achtige start in Devizes, waar teams dus op vershillende tijdstippen van start zullen gaan, afhankelijk van hun geschatte vaartijd. De vaarders leggen dan alleen het laatste stuk van de race af op het getijden gedeelte van de Theems met maar een doel voor ogen: de finish bij Westminster Bridge.

Op vrijdag gaat Lennart van start in het heren K1 veld. Voor K1 vaarders is de race verdeeld in vier dagen, hij zal dus op maandag ochtend de brug bij Westminster bereiken. Jouke gaat met zijn K2 partner Koen (RCC/Levitas) op zaterdag van start in het heren K2 veld. Dit is een non-stop race, er zal dus niet gerust worden voor de finish in Westminster bereikt is. Zij hopen een tijd tussen de 18 en 19 uur te varen, wat inhoudt dat er dus ook ‘s nachts gevaren zal worden! Support zal bestaan uit (lokale) Britten, een vader, een tante en Alex.

 
De race is tijdens het weekend te volgen op de website van de organisatie (zie http://www.dwrace.org.uk/results/2014/dw.html) waar de tussentijden genoteerd zullen worden. De tijden van Jouke en Koen vind je onder ‘overnight crews’ en die van Lennart zijn te vinden onder ‘four day crews’.
 

Meer informatie over de race zelf vind je op www.dwrace.org.uk.