Pylkwier 2011

Jeroen van Waterwolf; team Wateuros (+Levitas)

Door: Christiaan

Bij de Hydronauten in Leeuwarden maakte we dan eindelijk ons debuut op Pylkwier, het enorm gezellige toernooi in wel heel erg noordelijk Nederland. Met een Levitas team aantreden was niet mogelijk, maar gelukkig kon het 3e klasse team van de Euros-Waterwolf mix wel wat versterking gebruiken en zodoende speelde Jeroen, Nienke en Christiaan met oud-Euros Waterwolf Jacintha, Waterwolf  Jeroen en Euros' Robert (z'n 2e toernooi) en Erwin (debuut), welke zo ongeveer aan hun eerste toernooitje begonnen.

Nu was het Rijnland die ons al een tijdje weet te vertellen dat het zo'n gezellig toernooi is, en daar hebben we dan ook dankbaar gebruik van gemaakt, door mee te rijden met Sjoerd. Toch fijn om met je peddel op de fiets naar Leiderdorp te gaan, in plaats van knoeien met treinen en moeilijk OV in Leeuwarden. Op de eerste avond vloeide het bier al aardig, maar wisten we het bed nog aardig op tijd te vinden. Neemt niet weg dat we de volgende ochtend niet echt top fit waren, en ik door onduidelijkheid van een uitgestapt team (Veenploeters vonden het te koud), het niet echt door had dat we opeens aan de beurt waren. Niet handig, zonder een bal aangeraakt te hebben aan een wedstijd beginnen. Maar goed.

Het bleek flink wennen te zijn om te spelen met spelers die je niet kent. Niet in de laatste plaats omwille gedoe met namen, maar meer omdat je niet weet wat de spelers aankunnen, of dat je niet weet waar je je teamgenoten kan vinden, wie er als eerste terugsprint bij balverlies, enzovoort. En, nog veel belangrijker: aanval tactiek is erg belangrijk, en wanneer dat hier en daar nog ingebakken moet worden, kost dat extra veel moeite. Nee, het was een goede uitdaging om met het Eurowolven team mee te spelen, want ook al speel je normaal gesproken lekker, je moet je altijd aanpassen en komt niet in je spel in zo'n toernooi.

Dit resulteerde in de volgende uitslagen op zaterdag:

  • Wateuros - GKV-GOOD: 1-3
  • Wateuros - Hydronauten: 1-6
  • Wateuros - Keistad F: 4-5
  • Wateuros - GKV-WIN: 2-6

De eerste wedstijd hadden we kunnen winnen, maar goed, we zaten net in het water en het was nog vóór 10.00u! Het zou verboden moeten worden! De tweede westrijd was tegen de Hydronauten en dat is een pittige tegenstander, dus dan is 1-6 nog niet eens slecht. Dat we de voorsprong tegen Keistad F hebben weggegeven was jammer: de eerste helft waren we het sterkere team. Echter, doordat we verzwakten in de tweede helft - iets dat nog wel eens gebeurd - hebben we die wedstrijd helaas uit handen gegeven. GKV WIN leek aanvankelijk ongeveer even goed als GKV GOOD. Helaas waren er twee-drie spelers erg sterk, en wisten we deze wedstrijd toch niet naar ons hand te zetten.

Maar goed, kanopolo is zoveel meer dan kanopoloën, en na de eerste dag zagen we potentie omdat we flink beter op elkaar waren ingespeeld. Na een gezellig avondje eten in Leeuwarden doken we na wat biertjes weer onze tenten in, om de volgende ochtend weer onze bebaggerde kleren aan te trekken. Had ik al verteld dat Nienke en ikzelf laarzen hebben gekocht bij de Praxis op de hoek omdat het zo'n baggerbende was?

Op zondag tegen Rijnland. Een mix van Rijnland S en B, altijd moeilijk. Gelukkig hebben we ons goed weten te weren en was het echt een spannende pot, nipt verloren. En dat we hierdoor goed op stoom waren gekomen was duidelijk, want ook tegen Keistad Z hebben we een lekkere wedstrijd gespeeld, alhoewel die wel verloren is. Maar dat was ook niet zo vreemd, want er zaten twee oud-teamgenoten van Jeroen in en dat zijn degelijke 2e klassespelers.

Wateuros - Rijnland: 2-3
Wateuros - Keistad Z: verloren?

Dit leverde ons uiteindelijk de Hydronauten en Keistad F als laatste tegenstanders op. Ik vermeen dat we 7e zijn geeindigd in de poule, dus mochten nog eens tegen de nummer 5 en 6 spelen om ons te bewijzen. En wat een wedstrijden waren dat! Ik blijf er bij: de Hydronauten hebben een goed team, en Euros presteert het nog regelmatig om met hun 2e-klasse waardige team gelijk te spelen tegen hen. Welnu, het zal OF door die heerlijke goal zijn geweest die ik vanuit de rechterhoek van het veld keihard in de verre kruising wist te mikken, OF omdat we zo lekker van ons af hebben kunnen bijten en de verdediging potdicht bleef.  Hoe dan ook, het 3-1 verlies liet bij mij een zeer goed gevoel achter: wij hebben in dit geval de wedstijd niet verloren, maar zij hebben hem gewonnen.

Jacintha van Waterwolf, oud-Euros; team Wateuros (+Levitas)

De andere wedstrijd tegen Keistad F liep voor mij wat minder door Enschedees-materiaalpech - ik kwam 5 minuten na de start van de wedstijd pas m'n team versterken. Maar, gelukkig was dat niet zo'n probleem, want ze speelden de sterren van de hemel. Ik geloof dat we met 1-3 de rust in gingen, waarbij het optimisme alom vertegenwoordigd was. Ik ben altijd een beetje bang dat hoogmoed voor de val komt, en was op m'n hoede dat we het in de 2e helft nog wel eens zouden kunnen weggeven. Maar, voor de verandering wisten we de voorsprong vast te houden en na een pittige 2e helft hebben we de eindscore op 2-3 laten staan. Jawel, het Eurowolven gelegenheidsteam heeft elkaar weten te vinden, en dat betaalde in de laatste wedstijd zich uit als winst.

Hydronauten - Wateuros: 3-1
Keistad F - Wateuros: 2-3

Leuk nog te vermelden dat Jeroen in de finale met Keistad Z meespeelde; met zijn twee oude teamgenootjes wist het Amersfoortse team goed te spelen tegen Rijnland. Rijnland kreeg op diens beurt weer versterking van 1e klasse speler Jeroen; onder het mom van, jullie een Jeroen, wij een Jeroen. Maar, deze keer wisten ze dit voordeel niet te benutten: de grotere Rijnland-goden wilden graag de wedstrijd naar hun hand zetten, maar de schoten waren te vlug en niet goed genoeg. Zodoende wist Keistad Z het Pylkwier 2011 te winnen; toch nog een klein beetje winst naar Levitas dankzij Jeroen! En: een heerlijk toernooi, volgend jaar weer! En vooral niet vergeten laarzen mee te nemen dan!